Webshop » Tips » Diabetesvoet: Diabetesschoen?

Hoe onstaat een diabetesvoet?
Een kwart van de mensen met diabetes krijgt vroeg of laat te maken met voetproblemen. Voetproblemen komen vaak voor bij mensen die al langere tijd diabetes hebben. Oorzaken is een probleem met de voetzenuwen, ook wel neuropathie genoemd. Dit heeft tot gevolg dat een diabetes patiënt een verminderd (of zelfs helemaal geen) gevoel meer heeft in de voeten. Door dit verminderde gevoel in de voeten kunnen wondjes aan de voet onopgemerkt blijven. Dit kan leiden tot ernstige problemen met wondvorming aan de voet.

Wat kunt u doen om problemen te voorkomen?

Het is belangrijk om goed voor u voeten te zorgen door de voeten dagelijks te controleren op wondjes, kloven, huidverkleuringen of andere huidbeschadigingen. Zijn er wondjes die u niet vertrouwt ga langs bij een arts of podotherapeut, want een klein onschuldig uitziend wondje kan een hardnekkige infectie worden die niet meer wil genezen. 

Ons advies aan diabetes patiënten is om niet op blote voeten te lopen, ook niet binnenshuis. Draag altijd goede comfortabele diabetesschoenen die ruim genoeg zijn en waarin uw voeten lekker de ruimte hebben om te bewegen. Belangrijk is ook dat aan de binnenkant van de schoen geen naden zitten die wrijvingen kunnen geven aan de voeten. Houd er rekening mee dat uw schoenen ook aan het einde van de dag (wanneer de voeten op zijn dikste zijn) nog lekker zitten. Koop schoenen daarom ook bij voorkeur altijd aan het einde van de dag om er voor te zorgen dat u toch niet te krappe schoenen heeft gekocht en zorg dat u een wissel-paar hebt.

Schoenen laten controleren

Omdat mensen met diabetes minder gevoel in hun voeten hebben is het aan te raden om hulp in te roepen bij het keizen van de juiste schoenen. Dat kan een familielid of vriend(in) zijn die kan helpen kijken of de schoenen voldoende ruimte hebben.

Maar het gaat ook om de juiste zool, de productiewijze, het juiste materiaal en het niet aanwezig zijn van naden aan de binnenkant van de schoenen. De medewerkers van een goede comfortschoenen winkel kunnen daar goed bij adviseren. Zij kennen het product en weten welke eigenschappen de schoen heeft. Diabetespatiënten kunnen dus het beste naar een echte speciaalzaak gaan voor hun diabetesschoenen.

Maar het beste is toch om de schoenen te laten beoordelen door een podotherapeut. Zeker in het geval wanneer een patiënt een eigen inlegzool heeft is het van groot belang om te controleren of de combinatie van zooltjes en schoen goed werkt. Koop dus bij voorkeur meerdere paren schoenen kort voor een bezoek aan een podotherapeut en laat ze controleren. Iedere goede schoenen- of webwinkel neemt de schoenen die uiteindelijk niet goed worden beoordeeld door de specialist, weer terug.

Diabeteschoenen: waarom?

Als diabetespatiënt moet u bijzonder voorzichtig zijn met uw voeten. Pijnsignalen zijn namelijk niet goed meer te voelen, dus ook niet wanneer een schoen knelt. Regelmatig uw voeten controleren is dus erg belangrijk. Niet alleen door de arts, maar vooral door uzelf. Diabetespatiënten kunnen namelijk sneller problemen krijgen met een slechte bloedcirculatie of een verminderd gevoel in de voeten. Hierdoor herstellen wondjes aan de voet of het been heel moeizaam.