Webshop » Service » Tips » Diabetesvoet: Diabetesschoen-Neuropathieschoen?

Hoe onstaat een diabetesvoet? 
Een kwart van de mensen met diabetes krijgt vroeg of laat te maken met voetproblemen. Voetproblemen komen vaak voor bij mensen die al langere tijd diabetes hebben. Oorzaken is een probleem met de voetzenuwen, ook wel neuropathie genoemd. Dit heeft tot gevolg dat een diabetes patiënt een verminderd (of zelfs helemaal geen) gevoel meer heeft in de voeten. Door dit verminderde gevoel in de voeten kunnen wondjes aan de voet onopgemerkt blijven. Dit kan leiden tot ernstige problemen met wondvorming aan de voet.

Wat kunt u doen om problemen te voorkomen?

Het is belangrijk om goed voor u voeten te zorgen door de voeten dagelijks te controleren op wondjes, kloven, huidverkleuringen of andere huidbeschadigingen. Zijn er wondjes die u niet vertrouwt ga langs bij een arts of podotherapeut, want een klein onschuldig uitziend wondje kan een hardnekkige infectie worden die niet meer wil genezen. 

Ons advies aan diabetes patiënten is om niet op blote voeten te lopen, ook niet binnenshuis. Draag altijd goede comfortabele diabetesschoenen die ruim genoeg zijn en waarin uw voeten lekker de ruimte hebben om te bewegen. Belangrijk is ook dat aan de binnenkant van de schoen geen naden zitten die wrijvingen kunnen geven aan de voeten. Houd er rekening mee dat uw schoenen ook aan het einde van de dag (wanneer de voeten op zijn dikste zijn) nog lekker zitten. Koop schoenen daarom ook bij voorkeur altijd aan het einde van de dag om er voor te zorgen dat u toch niet te krappe schoenen heeft gekocht en zorg dat u een wissel-paar hebt.

Schoenen laten controleren

Omdat mensen met diabetes minder gevoel in hun voeten hebben is het aan te raden om hulp in te roepen bij het keizen van de juiste schoenen. Dat kan een familielid of vriend(in) zijn die kan helpen kijken of de schoenen voldoende ruimte hebben.

Maar het gaat ook om de juiste zool, de productiewijze, het juiste materiaal en het niet aanwezig zijn van naden aan de binnenkant van de schoenen. De medewerkers van een goede comfortschoenen winkel kunnen daar goed bij adviseren. Zij kennen het product en weten welke eigenschappen de schoen heeft. Diabetespatiënten kunnen dus het beste naar een echte speciaalzaak gaan voor hun diabetesschoenen.

Maar het beste is toch om de schoenen te laten beoordelen door een podotherapeut. Zeker in het geval wanneer een patiënt een eigen inlegzool heeft is het van groot belang om te controleren of de combinatie van zooltjes en schoen goed werkt. Koop dus bij voorkeur meerdere paren schoenen kort voor een bezoek aan een podotherapeut en laat ze controleren. Iedere goede schoenen- of webwinkel neemt de schoenen die uiteindelijk niet goed worden beoordeeld door de specialist, weer terug.

Diabeteschoenen: waarom?

Als diabetespatiënt moet u bijzonder voorzichtig zijn met uw voeten. Pijnsignalen zijn namelijk niet goed meer te voelen, dus ook niet wanneer een schoen knelt. Regelmatig uw voeten controleren is dus erg belangrijk. Niet alleen door de arts, maar vooral door uzelf. Diabetespatiënten kunnen namelijk sneller problemen krijgen met een slechte bloedcirculatie of een verminderd gevoel in de voeten. Hierdoor herstellen wondjes aan de voet of het been heel moeizaam.

 

De minder goede gezondheids situatie bij mensen met diabetes kan op de lange termijn leiden tot zenuwirritatie en -schade. Het diabetisch voetsyndroom is een van de mogelijke bijkomende ziekten.

De diabetische voet:

Het verraderlijke is de vorm van ontwikkeling: door de zenuwschade, "polyneuropathieën" in vakjargon, die op lange termijn bij ongeveer een derde van alle mensen met diabetes voorkomen, worden drukpunten en kleine wondjes aan de voet niet geregistreerd. Wanneer deze wonden ontstoken raken en er zich zweren ontwikkelen, wordt dit diabetisch voetsyndroom genoemd.

Omdat de wondgenezing door de diabetische stofwisseling en doorbloedingsstoornissen in de benen extra wordt belemmerd, is het diabetische voetsyndroom moeilijk beheersbaar. Het risico op nieuwe wonden neemt toe en de therapie wordt steeds moeilijker en gecompliceerder. In het ergste geval kan alleen amputatie van het getroffen voetgedeelte helpen.

Niet elke persoon met diabetes heeft last van secundaire complicaties zoals het diabetische voetsyndroom. Preventie speelt hierbij een doorslaggevende rol. Dagelijkse voetcontroles, waarmee ook familieleden kunnen helpen, en de keuze van het juiste schoeisel zijn twee van de belangrijkste maatregelen voor risicovermindering

Dagelijkse controle van de voet en het juiste schoeisel verminderen het risico

Het klinisch bewijs:

Dat geschikt "diabetisch schoeisel" een beslissende bijdrage levert aan de profylaxe van voetulcera of terugkerende ontstekingen (herhaling) kan voorkomen, blijkt ook uit de resultaten van een klinische studie aan de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf.

In deze studie werden 92 hoogrnisicopatiënten met genezen voetulcera geobserveerd die gedurende een periode van 42 maanden terugkerende voetulcera hadden. Sommige patiënten droegen normale schoenen, de anderen droegen de speciale diabetes schoenen ontwikkeld om polyneuropathie te beheersen.

Het resultaat: De recidivegraad van zweren en wonden in het eerste jaar werd met 80% verminderd voor de dragers van aangepast schoeisel.